Dobra restauracja z włoskim jedzeniem
Chcesz smacznie zjeść? Spośród wielu opcji, jakie oferuje europejska sztuka kulinarna powinno się zwrócić uwagę na kuchnię włoską. Z jakiego powodu? Otóż dlatego, że włoska kuchnia to bogactwo aromatów, kolorów oraz spora dawka składników odżywczych.
Charakterystyczne włoskie przyprawy
Polakom włoska restauracja, łączy się prawie zawsze z pizzą i makaronem i czasem z owocami morza. Tymczasem włoska sztuka kulinarna to też takie smakołyki jak dojrzałe sery czy oliwki.
Podstawowe posiłki włoskie
Makarony są bazą kuchni włoskiej. We Włoszech gotuje się pasty w dziesiątkach rodzajów. W zasadzie trudno wymyśleć składniki których nie można dołączyć do makaronu. Krakow Restaurant italian Cuisine Owoce morza, dodatki mięsne oraz przeróżne warzywa, powodują, że makarony można jeść codziennie.
Następnym klasycznym daniem jest pizza. Wbrew pozorom nie została ona wymyślona we Włoszech tylko ze starożytnej Grecji. Kojarzona jest jednak jako włoska potrawa. Dobrze przyrządzona pizza włoska to cienkie ciasto i mała ilość dodatków. Najpopularniejsza wersja pizzy to margharita z serem. Świeża pizza to uciecha dla podniebienia, ale również bomba kaloryczna. Uważaj na nią, jeśli chcesz być szczupły.
Włoskie dania to coś więcej niż tylko pizza i pasta. To również canelloni, tortellini, minestrone oraz szeroki wybór deserów – np. granita czy panna cotta. Odwiedzając włoską restaurację nie warto zapominać o winie czy o wspaniałych serach- ricotty, mascarpone oraz pecorino.
Zobacz film